barkarbystaden

Vi gratulerar Resona till vunnen markanvisningstävling i Barkarbystaden. Klicka HÄR för att läsa lite mer.


Rum med utsikt

Vasakronans fina påbyggnad på Kungsträdgårdsgatan.

Längs Kungsträdgårdsgatan ligger bankerna på rad. När Härnösands Enskilda Bank kom hit 1901 var den först. Med åren har den fått grannar, större grannar, och blivit minst på gatan.
Nu behöver huset bli lite större så vi har fått hjälpa Vasakronan med om- och tillbyggnad.


LTK


Kolla här! En tennishall på Lidingö. Som en del i utvecklingen av hela Lidingövallen har vi haft glädjen att få jobba med Lidingö Tennisklubb. Nu är hallen klar.

Se fler bilder här...

SommarkramBlomkvist

Den heter Blomkvist efter mästerdetektiven.
Namnskylt, Tidningshållare, Krok för blomsterkransen eller leveransen och en krok till på insidan för det du inte vill glömma när du går ut. Allt monterat med dörrögat. Det här är prototypen som sitter hos oss på Olofsgatan. Produkten hittar du hos våra vänner på Boxit, här.

O2 Orminge

Nacka Kommuns utmärkelse för hållbar stadsutveckling!
Priset går till den här samlingen finfina trähus i Orminge Centrum.
Vi gratulerar Aros Bostad och ger oss själva en lätt klapp på axeln.
Om du är av nyfiken natur finns det mer att läsa hos Aros Bostad.

Rio Sundbyberg

Tobin kallar det för Rio men det ligger i Sundbyberg. Fler bilder och mer information dyker upp inom kort.

en plusNominerad till årets Stockholmsbyggnad.
Titta på alla fina projekt här. Men rösta på Plusenergihusen.

Plusenergihusen har vi ritat tillsammans med Stockholmshem. Det är två hus med hyresrätter som vann en markanvisningstävling i Brofästet, Norra Djurgårdsstaden.
Nu står de där.

Se även på Divisare.

Några bilder till...

Foto: Mikael Olsson

Jubileumshuset


Jubileumshuset börjar byggas i Norrtull 2023 när HSB firar sin hundraårsdag. Vi vann tävlingen om utformningen och tackar HSB för förtroendet. Nu är det dags för samråd.

Här finns fler bilder...tätt skikt

Här hemma hos oss kallas det för tätskiktsprojektet. Det  är ett jätteprojekt förstås. Ett projekt som vi bara skummat på ytan. Så många duktiga människor har varit inblandade att vi inte ens kan räkna upp dem här, då skulle vi glömma någon och det är det sista vi vill. Allt vi vill är att visa upp en fin bild och stolt berätta att vi fått vara inblandade och bidra till den nya miljön kring Sergels Torg.

Nu kan vi ännu stoltare berätta att projektet är en av fyra nominerade till Trafikverkets Arkitekturpris. Men igen. Det är inte vårt projekt. Det är mångas.

Här finns några bilder till...

karlavägen 100

Vi har fått den stora äran att hjälpa Vasakronan med uppdatering av Garnisonen. Tage Hertzells fina maskin ska få förbättrad vertikal kommunikation och ny inredning. Tage själv är med och håller oss på mattan. Bygge på gång.


imola

Två nya projekt har fått bygglov. Båda från Imola. Bilden kommer från Tyresö och rymmer nittioåtta nya lägenheter. Projektet som inte syns på bild är ett parhus i Nacka.

forskarenParallellt uppdrag för Vecturas nya kontorshus, Forskaren. Vi passar på att gratulera 3XN Architects till vinsten, och visar samtidigt upp lite fler illustrationer på vårt förslag. Här...

filadelfia

Filadelfiakyrkan i Birkastan bygger om. Vi lyfter fram finfina originaldetaljer och bidrar med nya där det finns behov.

bygglov

Att jobba med Magnus på Imola är som att äta glass en varm sommardag. Som att sitta framför en brasa när det regnar. Ni fattar. Det är trevligt.
Här ett beviljat bygglov för en villa.

söderhallarna

Du undrar säkert varför vi zoomat in så nära att det inte går att se helheten. Vi kanske inte har koll på helheten. Jo det har vi. Och när vi har det vill vi zooma in. Alltid. Men särskilt när vi jobbar med Söderhallarna. Söderhallarna är ett palats, ett palats som gömmer storheten i detaljerna. När vi jobbar vidare med det här huset vill vi komma lika nära som Bo Kjessel gjorde.
Nu jobbar vi vidare efter vunnet parallellt uppdrag om utformningen.blomsterkiosk

foto: Martin Berg
Erina och Maria har sålt blommor och glass på Fridhemsplan i många år.
Ett tag fick blomsterkiosken flytta till andra sidan gatan, men nu är den tillbaka på sin plats framför gelaterian. I lite ny tappning.
Vi fick hjälpa till men det är ju blommorna och systrarna själva som lyser.

Här finns några bilder till...

slakthusområdet

Ett litet hörn av ett kvarter. En gränd med uteservering. En gård bland flera. I ett bostadskvarter i Slakthusområdet.
För ungefär två år sedan fick Primula markanvisningen, i höst går det på samråd. Då visar vi fler bilder.

samhälle

Skandia Fastigheter bygger samhällsfastigheterna. Förskolorna, skolorna, idrottshallarna, vårdboenden och bostäder. Vi skulle ljuga om vi inte sa att vi var glada att få hjälpa till. Ljuga vill vi inte göra så nu säger vi det. Vi är jätteglada att få jobba med Skandia.

fickparkering

En pocket park är en liten öppning. En fickpark som bjuder in naturen. Den stora naturen som inte får plats bland husen.
Vi jobbar med en stadsdel för Balder tillsammans med Kontur (som också gjort den finfina bilden).

AG NK

AG c/o NK, OK?

MVH
DJ

PS. Vi rensar borden och förkortar orden.
(Och lägger till fler bilder nästa vecka.)
DS


entré

Det här är ju inte entrén till Årstafältet. Det är bara en förhållandevis gullig modell. Men sen när den blir större kommer du att spela boll därinne. Tillsammans med Land och Stockholms Stad ritar vi på Årstafältets Entré.

nockebyn

Det här är ett av våra äldsta projekt. Lika gammalt som vi faktiskt.
Nu står det där. I Nockeby.
Läs mer här...

anisen

Kvarteret Anisen heter det. Det är inte ens säkert att du vet namnet på kvarteret du själv bor i, men nu vet du var den här fina bilden är tagen. I kvarteret Anisen. Där står ett fint hus fullt med hyresrätter.
Tack vare Primula.

Här finns några fler bilder...

cyklar

Ibland får vi inte följa med hela vägen. Men det gör ju inte lika mycket när vi vet att allt är i goda händer.

Cykelparkeringshus för Uppsala Kommun. Tengbom fortsätter där vi slutade.

laga kraft i stadshagen

Tänk om några fler kunde bo i Stadshagen. Vi jobbar på det. Med Primula.
Nu har planen vunnit laga kraft och det är ju stort.

gå på pumpen


Ett pumphus i Södra Värtan behöver ju inte vara något mer än just det. Ett pumphus. Men det kan vara något mer. Något älskvärt. Det skulle kunna erbjuda något mer än pumpfunktion. Det borde kanske ge någonting tillbaka till strandpromenaden och inte bara stå där.
Nu står den där med älskvärda detaljer. En klocka, ett fågelbad, en dryckesfontän, ett titthål så att du kan titta in och se vad som händer därinne medan du väntar på någon. Medan ni bara står där. Du och pumphuset.

Titta här också...

samråd/burspråk

Samråd är något fint. Då får alla säga sitt. Burspråk är också något fint. Ett slags språk som bara hus pratar, och lyssnar vi riktigt noga hör vi nog att de samråder med varandra där på fasaden. Kanske till och med i samförstånd. Vi får se.

Bornholmaren

Ibland öppnar man tidningen och rodnar en smula. Någon har tagit sig tid att besöka ett hus och skriva en riktigt fin text om ett samarbete mellan byggaren, hantverkaren och arkitekten. Ibland är det till och med så fint så att vi (när vi slutat rodna) känner oss tvungna att citera:

"DinellJohansson har, uppenbarligen i gott samarbete med byggaren, väckt historien till liv. [---] Det mest slående är ändå den påfallande omsorgsfulla detaljbehandlingen, i en på en gång kärleksfull och lätt distansierad femtiotalspastisch.[---] Allt så välgjort att det riktigt lyser av lust både från arkitekten, tillverkarna och byggaren."

Claes Caldenby

Fler bilder här...

villa VVS


Familjen Åkerberg har inte bara två av Storstockholms allra bästa VVS-konsulter. De har också ett väldigt fint hus. Vi kan som vanligt inte ta på oss hela äran men stolt visa upp det, det kan vi.åre

Ett bygglov i Åre. Det blir fint.

garros

Träracketar används inte lika mycket till tennis längre. Men de är väldigt fina på väggen.
Bistro Garros, Salkhallen.

köttskylt

Klas och Johans fina köttbutik.
AG kötthandel.

ICA

Stadsbyggnadsvision i Häggvik för ICA Fastigheter.
Läs mer här...

allegrine

Allegrine är Danyel Couets restaurang, men hon är också hans farmor. Restaurangen har vi fått hjälpa till med.
Här kan du läsa mer...

Fotograf: Wolfgang Kleinschmidt

en studie i nationalromantik

Läroverksvägen är en del av Lidingös mer än hundra år gamla, första, stadsplan. Per Olof Hallmans trädgårdsstad där husen står placerade mitt på tomten i den befintliga terrängen.
Vi är övertygade om att ingen revolt behövs här utan sneglar snällt på Karta Öfver Lidingö Villastad och låter huset smyga ner i terrängen & trädgården en trygg bit från gatan.
Fyrklövern av hus tar med dig på en liten resa vi ändå gav oss ut på. Från ett hus i plåt som flörtade med nationalromantiken, hela vägen fram till ett mer eller mindre nationalromantiskt hus med puts på fasaden och tegelpannor på taket.
Hur du än vänder dig har du så att säga ändan bak. Och med lite kärlek till hantverket blir det nästan alltid bra till slut. Hur det än slutar.

åka spårvagnNu kan du åka spårvagn till T-Centralen. Ställ dig där den här bilden är tagen, på Hamngatan, och åk en station. När du är framme står ett lika fint väderskydd och väntar på dig där.
Här kan du läsa lite mer.
Väderskydden har vi ritat för SL tillsammans med Jonas Bohlin.

Titta på några bilder till...

E18

Det här visste du inte om E18. Den tar sig från Nordirland till Ryssland. På vägen passerar den Skottland, Norge, Sverige och Finland. Men den passerar också Solna och det här huset som kommer att stå en bit från vägen. NCC bygger och Solna Stad har beviljat bygglov.

båtar & hamnar

En liten studie från planprogramsarbete för Norrtälje Pir. Och en gammal text med viss relevans.

Hon sitter i sin roslagseka med ryggen förut. Solen gnistrar i små krusningar på vattenytan, hon vänder sig om och tittar, jo, hon verkar ro åt rätt håll. Är det en sandstrand därinne? Är det en brygga eller ett torg? Det luktar tjära. Kan du hjälpa mig och ta tag i fören unge man, ge mig en hand också så jag kan kliva ur. Tack. Jag är inte lika ung längre. Inte lika ung som du. Hon har nog fått tillräckligt med hjälp av den här unge mannen, annars kunde hon be honom förtöja åt henne och peka ut en servering med en kopp kaffe. Kan du göra fast mig på pollaren där? Vet du var jag kan få en kaffe? Det verkar gå att sätta sig på en bänk därborta. Bra. Så gör vi.

till Allmän Nytta

Allmännyttiga Väsbyhem bygger hyresrätter med kommunal förskola. Två kvarter med bostäder. Det blir finfint.

Vallastaden


Tillsammans med fina Varg Arkitekter har vi ritat ett kvarter i Linköping, Vallastaden.
Kvarteret innehåller hyresrätter för familjer och studenter. En del av studentboendet består av kollektiva Studentbostäder utvecklade från ett vinnande tävlingsförslag av arkitekterna Andrea Brandén och Karl Tyrväinen.

Studentbostäderna är nominerade till Östergötlands Arkitekturpris, 2017.
Såhär säger juryn:
Projektet visar en innovation för studentboende i ett väl genomfört projekt. Huset utgör en bra framsida till stadsdelen och övergång från universitetsområdet.

Fotograf: Wille & Linus / baraBild.se

parhus

Det här huset står ingenstans, men det är fint ändå.

sjöhusen


Här vid vattnet i Gröndal har vi fått rita bostadshus för Aros Bostad. De står tre på rad mot vattnet och kallas för Sjöhusen.

Fotograf: Måns Berg

Fler fina bilder här...

klara

Klara är snäll. Klara anpassar sig till sin omgivning. Men Klara kan också ta för sig. Hon kan stå runt ett träd, hon kan stå på ett torg. Hon kan stå nästan varsomhelst utan att skämmas, utan att osäkert skrapa med foten och titta ner i marken. Klara finns i varianter också. Tre runda och tre rektangulära. Men alltid i strumpor och smala ben. Och träribbor med rundad kant att sitta på.

Bänken heter alltså Klara och står i just det här fallet på Klara Västra Kyrkogata. Den finns på några platser till, och så finns den att köpa hos Veksö.

tårta

På danska heter tårta lagerkaka. En tårta lagras av två skäl. Den vill inte vara enformig och se torr ut. Den vill ha några lager på sig för variation. Sockerkaka, hallonsylt, grädde, vaniljkräm... Slutresultatet är något man ska bli sugen på att ta sig en bit av, men det är nog dags att lämna tårtan nu. Det här kvarteret är också lagrat. Program och lägenhetstyper visar upp sig i lager. Horisontell variation.
Det syns utanpå, men det märks också därinne. Allt får plats i tårtan. 
Förlåt, kvarteret.

med rätt att hyra


Här har fler lyckliga hyresgäster fått en bostad i Blackeberg. Tack vare Primula (och oss).

Det är så fint att vi visar några bilder till, här..

Foto: Robin Hayes

biskopsudden

Svenska Brasserier ger sig ut på Djurgården och Biskopsudden. Jonas Bohlin får följa med och tar oss med sig. Det kommer bli tjusigt.

LidingövallenLidingö Fotbollsklubb behövde en läktare, café och kansli. Vi gav dem allt i ett. En läktare på ett hus. En läktare med café och entré på mitten där fotbollen och staden möts. En mötesplats för alla ungdomar. Fotbollstokiga och bara tokiga.

Vinnare i tävlingen World Architecture Festival!Lidingövallen publicerad i Arkitektur. Ur texten:

Lilla Fågelboet
Vad är en märkesbyggnad? Ordet har kommit att användas om de stora skrytprojekt som skall sätta platser och städer på  kartan. Men om vi för ett ögonblick ser på ordet. Ordet märke finns i varumärke. Här krävs en byggnad som är tydlig, som låter sig lånas till en bild, abstraheras. Men inom arkitekturen har det kommit att förknippas med storlek, vilket är lite märkligt. Poängen med tydlighet är ju att den ska gå att förminska och ändå vara begriplig. 
Nya Lidingövallen av DinellJohansson är - med den definitionen - en märkesbyggnad. Tydlig och enkel. (Dan Hallemar)

Fint skrivet tycker vi.


Pris från tyska Iconic Awards.
Juryns pris i kategorin Stadium/Arena, Architizer A+ Awards.
Lidingö Stadsmiljöpris 2014. Läs mer här.

Juryns motivering:
Den kombinerade läktaren och kanslibyggnaden har en ambitiös och samtida arkitektur. Den berikar stadsmiljön genom att koppla ihop funktioner inne och ute, samt fungerar som en mötesplats för många Lidingöbor. Projektet är ett bra exempel där ett starkt ideellt engagemang och en god samverkan med alla parter, bland annat arkitekt, har bidragit till ett bra förslag.


Fler bilder...

Mikael Olsson har fotat.